Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Gízai piramisok

Egyiptom, Kairó, Látnivalók

Gízai piramisok

Kairó, Egyiptom, Látnivalók
  • Cím: Al Ahram, Al Haram, Giza, Egyiptom

A Gízai-fennsíkon található piramisok Egyiptom legnépszerűbb és egyik legkülönlegesebb látnivalói. Közel 5000 évvel ezelőtt az uralkodók a Gízai-fennsíkon építtették fel monumentális síremlékeiket. Kevesebb mint 100 év alatt 3 hatalmas piramis-komplexum épült fel.

A legnagyobb a Kheopsz-Piramis, vagy Nagy Piramis, amely felépítéséhez a számítások szerint több mint kétmillió, átlagosan 2,5 tonna súlyú kőtömböt használtak fel. Az alapkövek között vannak 15 tonnásak is.

Khephrén piramisának alapéle 15 méterrel rövidebb, mint a Nagy Piramisé, magassága pedig 3 méterrel kevesebb. Ennek ellenére nagyobbnak látszik, mert a fennsík magasabb pontján épült és csúcsa is érintetlenül megmaradt.

Menkauré piramisának alapterülete mintegy negyede a két korábbinak. Sokan ezt a királyi hatalom gyengülésével magyarázzák. Halotti temploma és Völgytemploma viszont díszesebb, így elképzelhető, hogy már nem a halotti sírhelyre, hanem a halotti templomra helyezték a hangsúlyt.

A Szfinx, az első ismert óriásszobor feltehetően i.e. 2500 óta őrködik a gízai nagy piramisok, a királynék kisebb kőgúlái, a templomok és a sírok nyugalma felett. Kinyújtott mancsaival 57 m hosszan nyúlik el a homokban, fejét 20 m magasra emeli.

Kinek ajánljuk: Mindenkinek látnia kell.


Gízai piramisok
Kairó, Egyiptom
Copyright: Ankh tours Egypt   Forrás: flickr

Kairói Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!